Dark Mode Off / On

Dit zelfgemaakte recept voor zongedroogde tomaatjes is super eenvoudig te maken in de oven en onweerstaanbaar lekker.

Waar kun je ze in gebruiken

Er zijn zoveel heerlijke manieren om te koken met gedroogde tomaatjes. Ik persoonlijk mag er graag zo even tussendoor van snoepen, maar ik gebruik ze ook veel in pasta’s, salades, sandwiches, op een hapje, omelet… De variaties met gedroogde tomaatjes zijn eindeloos.

Tomaatjes kruiden

Dit recept is op zichzelf al heel erg lekker, maar als je extra smakers wil toevoegen, wees dan gerust creatief.

Je zou er bijvoorbeeld nog wat honing of rode wijnazijn er aan toe kunnen voegen of andere kruiden zoals bv oregano en rozemarijn. Ook zou je bijvoorbeeld een laurierbladje of een extra knoflookteentje bij de gedroogde tomaatjes in het potje kunnen doen.

Hoe gedroogde tomaten te bewaren

Zorg dat je de tomaatjes direct als ze nog warm zijn in de potjes doet en afsluit zodat het vacuüm trekt, want dan zijn ze een paar weekjes houdbaar, maar na het openen zijn ze beperkt houdbaar.

Je kunt ze ook invriezen.

Als de gedroogde tomaatjes uit de oven komen, laat je ze volledig afkoelen en doe je ze in een diepvrieszakje. Je kunt ze dan maximaal 3 maanden bewaren.

Semi gedroogde tomaatjes uit de oven

Moeilijkheidsgraad:BeginnerVoorbereidingstijd: 30 minutenKooktijd: 40 minutenRusttijd: 40 minutenTotale tijd: minutenPorties:4 opdieningenCalorieën:300 kcal Beste seizoen:Summer

Ingredients

Instructions

  1. Verwarm de oven op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer alle tomaatjes en leg ze op het bakpapier en leg de knoflookteentjes met schil er tussen in.
  3. Strooi er wat zout en peper over, rits de blaadjes van de takjes tijm en verdeel deze ook over de tomaatjes.
  4. Besprenkel er wat olijfolie over en mix alles met een lepel of (schone) handen door elkaar.
  5. Draai alle tomaatjes met de open kant naar boven. Plaats ze in het midden van de oven en laat ze ongeveer een uur drogen. Wil je ze wat droger, dan laat je ze iets langer in de oven.
  6. Als de tomaatjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en haal je vervolgens het schilletje van de knoflookteentjes.
  7. Doe zowel de tomaatjes als de knoflooktenen in een gesteriliseerde pot.Doe er nog wat olijfolie bij totdat de tomaatjes onder staan.Je kunt er eventueel ook nog twee takjes tijm in z’n geheel bij doen voor de extra smaak en decoratie.
  8. Eet smakelijk.

Tip

  • Zorg dat je de tomaatjes direct als ze nog warm zijn in de potjes doet en afsluit zodat het vacuüm trekt, want dan zijn ze een paar weekjes houdbaar.
  • Na openen beperkt houdbaar.
Keywords:Knoflook, Olijfolie, Tijm, Tomaatjes

Geef een reactie