Dark Mode Off / On

Wat is Bifteki? Biftekia (meervoud) worden vaak Griekse gehaktballetjes genoemd. Dat is gedeeltelijk waar, maar niet helemaal. Soms zijn griekse biftekia groter en gevuld met feta in de vorm van een burger.

Het is niet helemaal duidelijk waarde naam vandaan komt. Sommigen zeggen dat het van het Franse woord “biftek” afkomt, maar sommigen zeggen ook dat het verwijst naar het platdrukken van de gehaktballetjes met je hand.

Zoek je een authentiek bifteki recept voor smakelijke griekse burgers? Deze traditionele burgers kun je gemakkelijk zelf maken. Lekker op de grill of gewoon in de pan.

Het gehakt heeft een mengsel van kruiden zoals peterselie, munt en komijn en geheim van bifteki vind ik toch wel de geraspte ui. Door deze te raspen blijft de gehakt sappiger en beleef je de smaak intenser.

Ik heb een broodje biftekiburger gemaakt met ajvar (paprika-aubergine spread) en tzatziki. Een heerlijke verantwoorde gezonde sappige burger boordevol smaak. Ook vegetarische variant is heel goed mogelijk, want je vervangt het vlees gewoon door een vleesvervangende gehakt.

Zeker de moeite waard om deze griekse broodje hamburger variant eens te proberen. Succes!

Biftekiburger

Moeilijkheidsgraad:IntermediateVoorbereidingstijd: 30 minutenKooktijd: 20 minutenRusttijd:2 uren Totale tijd:2 uren 50 minutenPorties:4 Burgers

Ingredients

  Voor de burgers

 • Voor de opmaak

Instructions

 1. Neem een kom en doe daar het gehakt in.
 2. Rasp of pureer de gele ui en de knoflook fijn. Voeg deze bij het gehakt.
 3. Voeg nu de kruiden zoals peterselie, oregano, munt en komijnpoeder toe.
 4. Meng het geheel tot een mooie massa en maak op smaak met zout en peper.
 5. Laat het gehaktmengel nu minimaal 2 uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. (ik persoonlijk laat het een nacht in de koelkast staan)
 6. Neem het gehakt uit de koelkast en verdeel het in vieren.
 7. Snij de feta in 4 vierkante plakjes van ongeveer een halve cm dik.
 8. Pak een deel gehakt en druk het een beetje plat met handen. Leg er een plakje feta op in het midden en vouw het gehakt dan om de feta heen. Kneed het tot een patte burger. Tip: in een hamburger pers gaat het makkelijker en krijg je mooiere burgers.
 9. Herhaal dit nog eens bij de andere delen van het gehakt. (zorg dat alle naden goed dicht zijn)
 10. Neem een grill pan, gewone pan of verhit de bbq en bak de burgers om en om mooi bruin totdat ze gaar zijn.
 11. Snij de hamburger broodjes doormidden en grill ze een minuut of twee op de grill of in een pan met de open kant naar beneden.
 12. Neem onderste helft van de broodjes en smeer op ieder broodje een lepel ajvar. Leg dan de burgers erop en vervolgens doe je op de burgers wat tzatziki en een paar rode uienringen. Dek het af met de bovenste kant van de broodjes.
 13. Rijg op ieder stokje sliertje of plakje komkommer, een tomaatje, een olijf en prik het stokje in het midden door de burger.
 14. Eet smakelijk.

Tip:

 • Je kunt natuurlijk ajvar en tzatziki kant en klaar in de winkel kopen, maar als je het zelf maakt, is het zoveel lekkerder. Druk op de woorden voor het recept.
Keywords:Bifteki, Burger, Bbq, Grieks, Ajvar, Tzatziki

Geef een reactie